"Veckans recept"
Passar på att lägga upp veckans recept när jag ändå sitter här och inväntar dagens och veckans avsnitt av GREY´s. Vad annars en onsdags-kväll?! ;)
Ingredienser:
4 dl florsocker
1 dl vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppar pepparmintsolja
50 g mörk blockchoklad
1 dl vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppar pepparmintsolja
50 g mörk blockchoklad
Gör så här:
1. Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka massan i ung. 10 minuter till 115 grader. Om du inte använder termometer kan du göra trådprove: doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockelag mellan fingrarna och för isär dem. Massan ska då tråda sig.2. Häll upp sockermassan i en oljad skål. Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat men ännu inte kallnat. Arbeta med en gaffel tills pepparminten blivit väl inblandad. Sätt sedan skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det hela blir tjockt.
3. Klicka upp massan på smörpapper och låt den stelna. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn.
4. Lägg därefter på en klick choklad på varje pepparmintspastill med hjälp av en tesked. När chokladen har stelnat, förvara pastillerna i en burk med smörpapper mellan varje lager.
Ett lite enkelt recept kanske. Men ett recept som betyder rätt mycke för mej. Mintkyssar är desamma som jul här hemma. Brukar varriera och göra både dom vanliga vita och röd/rosa (med hjälp av karamellfärg)
Mintkyssar har varit en del av min jul ända sedan..ja, dagis tider skulle jag gissa. Kommer ihåg att man fick dom små goda mintpastillerna med choklad i sina påsar på julgransplundringen och år efter år har jag ilag med min farmor fortsatt denna tradition. Och nu.. gör jag detta med mina barn istället. Och långt innan plundringen. Albin älskar dom sockersöta karamellerna.
Fina att dekorera med. Fylla i en cellofan strut och ge bort (vill påminna om att de kan ta rätt lång tid innan dom faktiskt vill stelna till sej riktigt) eller varför inte hänga några i en strut i julgranen....
..om man inte har "småtroll" som har svårt att hålla fingrarna borta från karamellerna da..förståss ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar